Sałatka gyros z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać przyprawą kebab - gyros i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim wcześniej przygotowane piersi z kurczaka. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać. Razem z ogórkami pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Z liści kapusty pekińskiej powykrawać głąby a następnie pokroić ją drobno. Wszystkie przygotowane składniki podzielić na pół. W misce układać warstwami połowę mięsa z kurczaka, połowę cebuli, połowę ogórków, pół puszki kukurydzy. Warstwę kukurydzy przesmarować 2 łyżkami sosu czosnkowego i na sos czosnkowy rozsmarować 2 łyżki ketchupu. Wszystko przykryć połową pokrojonej kapusty pekińskiej. Czynność powtórzyć. Czyli na kapustę wyłożyć resztę mięsa, na to cebulę, ogórki, kukurydzę, sos czosnkowy i ketchup. Na wierzchu ułożyć resztę kapusty pekińskiej. Przed podaniem schłodzić.
Komentarze