Zapiekane penne z tuńczykiem i pomidorami

4.51 (159 ocen)

Przepis na szybki i prosty do zrobienia obiad lub ciepła kolację.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu penne
    1 puszka tuńczyka
    kilkanaście czarnych oliwek
    10 dag sera żółtego
    2 puszki pomidorów bez skórki (w sezonie można zastąpić świeżymi)
    2 cebule
    2 żabki czosnku
    2 łyżki koncentratu
    1 łyżeczka estragonu
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    sól, pieprz
    kilka łyżek oliwy
Wystaw ocenę:

4.51 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekane penne z tuńczykiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Na oliwie smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy tuńczyka i pomidory. Całość smażymy ok 10-15 min. Doprawiamy solą, pieprzem, i ziołami. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy pokrojonymi na plasterki oliwkami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 min. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować