Zapiekane naleśniki z sosem pomidorowo-śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ponieważ mój mąż nie przepada za "zwykłymi" naleśnikami, musiałam wymyślić coś , co zadowoli jego podniebienie.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 3 naleśniki:
    200 ml mleka
    1 jajko
    4 łyżki mąki
    3 łyżki oliwy (może być aromatyzowana np. ziołami)
    6-8 listków świeżej bazylii
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    szczypta soli
    szczypta cukru
    Na farsz:
    120-150 g pieczonego lub smażonego mięsa drobiowego
    2 średnie pieczarki
    4 połówki suszonych pomidorów
    1 łyżka oliwy
    80 g sera feta
    1 średnia cebula
    6-8 listków świeżej bazylii
    pieprz
    zioła prowansalskie
    papryka słodka mielona
    papryka ostra mielona
    Na sos:
    100 ml słodkiej śmietanki
    1 mała łyżeczka mąki
    100 ml wody
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól i pieprz
    100 g tartego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Zapiekane naleśniki z sosem pomidorowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jh1vsv 1. Bazylię drobno siekamy. Mleko, mąkę i jajko mieszamy trzepaczką.
  • image-1yrh6ie 2. Dodajemy przyprawy i oliwę i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.
  • image-1juhryp 3. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka, podsmażamy na łyżce oliwy.
  • image-220d1n1 4. Mięso i ser kroimy w drobną kostkę. Pomidory i bazylie drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki farszu i doprawiamy.
  • image-22h06ws 5. Farsz nakładamy na środek naleśników i zawijamy w koperty.
  • image-17uem96 6. Naleśniki umieścić w naczyniu żaroodpornym.Śmietanę, mąkę i wodę wymieszać razem. Dodać połowę żółtego sera i przyprawy. Zalać naleśniki. Posypać pozostałym żółtym serem. Zapiekać w 170 st C przez 15 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować