Zapiekane naleśniki z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować naleśniki: składniki dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Ciasto powinno posiadać płynną konsystencję. Odstawić na 20 minut, potem usmażyć naleśniki (nie za cienkie).
Nadzienie: Masło zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową. Dodać żółtka, śmietanę i roztarty twaróg (można wcześniej zmielić twaróg, wtedy masa będzie gładka, ale nie jest to konieczne). Białka ubić z cukrem, delikatnie połączyć z masą twarogową, dodać rodzynki.
Naleśniki posmarować nadzieniem (wyjdzie dosyć płynne, ale przy zapiekaniu "zetnie się"), zwinąć w rulony, naleśniki przeciąć na pół i wyłożyć nimi formę. Jak na zdjęciu, zachodząc jeden na drugiego, rozcięciami do góry.
Piekarnik rozgrzać do 180C i zapiekać naleśniki przez 10 minut. W ciągu tego czasu przygotować polewę.
Polewa: wszystkie składniki dobrze zmiksować aż do uzyskania pianki (ok. 5 min.).
Zalać naleśniki i zapiekać jeszcze dodatkowo 15 minut.
Przed podawaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze