12 szt muszel makaronowych Lubella
4 ząbki czosnku
100 g sera feta
200 g szpinaku ( mrożony)
1 łyżka masła
100 g startego żółtego sera
Sos beszamel:
45 g masła
50 g mąki
75 ml mleka
Szczypta gałki muszkatołowej
Muszle ze szpinakiem i fetą zapiekane z startym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować muszle makaronowe al ‘Dante w osolonej wodzie. Przestudzić .
Ma patelnie dajemy masło na to posiekany czosnek smażymy na delikatnym ogniu dajemy szpinaki i smażymy na koniec delikatnie skropić wodą. Studzimy szpinak dajemy ser feta skruszony i faszerujemy muszle makaronowe.
Sos beszamelowy robimy do rondelka dajemy mleko i masło i jak już zacznie się delikatnie gotować stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając na sam koniec odrobina gałki muszkatołowej i wylewamy gotowy sos na muszle faszerowane szpinakiem z serem feta.
Układamy w naczyniu żaroodpornym zalewam sosem beszamelowym i posypuje grubo startym serem zapiekankę wkładam do nagrzanego piekarnika 185 st z termoobiegiem na pierwsze 8 - 10 min naczynie żaroodporne przykrywamy. Następnie ostatnie 5 min zapiekamy muszle – przypiekanie bez przykrycia ustawienie przypiekanie góra z termoobiegiem.
Komentarze