Muszle ze szpinakiem i fetą zapiekane z startym serem

4.5 (187 ocen)

  • 45 min

Efektowne danie, doskonała- jadalna ozdoba stołu.

  • 45 min

Składniki:

  • 12 szt muszel makaronowych Lubella
    4 ząbki czosnku
    100 g sera feta
    200 g szpinaku ( mrożony)
    1 łyżka masła
    100 g startego żółtego sera
    Sos beszamel:
    45 g masła
    50 g mąki
    75 ml mleka
    Szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Muszle ze szpinakiem i fetą zapiekane z startym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekane muszle
1. Ugotować muszle makaronowe al ‘Dante w osolonej wodzie. Przestudzić .
    Ma patelnie dajemy masło na to posiekany czosnek smażymy na delikatnym ogniu dajemy szpinaki i smażymy na koniec delikatnie skropić wodą. Studzimy szpinak dajemy ser feta skruszony i faszerujemy muszle makaronowe.
    Sos beszamelowy robimy do rondelka dajemy mleko i masło i jak już zacznie się delikatnie gotować stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając na sam koniec odrobina gałki muszkatołowej i wylewamy gotowy sos na muszle faszerowane szpinakiem z serem feta.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym zalewam sosem beszamelowym i posypuje grubo startym serem zapiekankę wkładam do nagrzanego piekarnika 185 st z termoobiegiem na pierwsze 8 - 10 min naczynie żaroodporne przykrywamy. Następnie ostatnie 5 min zapiekamy muszle – przypiekanie bez przykrycia ustawienie przypiekanie góra z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować