Zapiekane caprese w cukinii

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To pyszna przystawka na ciepło. Cukinia i pomidor jak najbardziej lubią swoje towarzystwo. Do tego rozpływający się ser i mamy pyszne jedzonko. Polecam

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 młoda cukinia,
    • Około 3 pomidorki (limy),
    • 1 kulka mozzarelli,
    • Bazylia suszona,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Natka pietruszki do podania,
    • Oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Caprese Przystawki

Zapiekane caprese w cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Cukinię myjemy o osuszamy. Tak przygotowaną przekrawamy na połowę. Delikatnie wyjmujemy część gniazda nasiennego. Środek cukinii oprószamy solą, pieprzem i bazylią.
    Przyprawioną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cukinię skrapiamy oliwą, delikatnie podlewamy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Warzywo zapiekamy około 25 minut w 180°C.
  • przygotowanie pomidorów i sera 2. Miedzy czasie ser odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
  • przed dalszym pieczeniem 3. Podpieczoną cukinię wyjmujemy z piekarnika. Na jej wierzchu układamy naprzemiennie plasterek sera i pomidora. Całość oprószamy bazylią.
    Cukinię z nadzieniem ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ją jeszcze około 10 minut, do momentu jak ser się rozpuści.
    Tak przygotowane danie wyjmujemy, skrapiamy oliwą, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować