To pyszna przystawka na ciepło. Cukinia i pomidor jak najbardziej lubią swoje towarzystwo. Do tego rozpływający się ser i mamy pyszne jedzonko. Polecam
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 młoda cukinia,
• Około 3 pomidorki (limy),
• 1 kulka mozzarelli,
• Bazylia suszona,
• Sól, pieprz do smaku,
• Natka pietruszki do podania,
• Oliwa
Zapiekane caprese w cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy o osuszamy. Tak przygotowaną przekrawamy na połowę. Delikatnie wyjmujemy część gniazda nasiennego. Środek cukinii oprószamy solą, pieprzem i bazylią.
Przyprawioną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cukinię skrapiamy oliwą, delikatnie podlewamy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Warzywo zapiekamy około 25 minut w 180°C.
2.Miedzy czasie ser odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
3.Podpieczoną cukinię wyjmujemy z piekarnika. Na jej wierzchu układamy naprzemiennie plasterek sera i pomidora. Całość oprószamy bazylią.
Cukinię z nadzieniem ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ją jeszcze około 10 minut, do momentu jak ser się rozpuści.
Tak przygotowane danie wyjmujemy, skrapiamy oliwą, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
Komentarze