zapiekane bułki z ziemniaczanym farszem

0 (0 ocen)

  • 30 min

zapiekanki bułki z treściwym farszem. Pomysł na szybki obiad i wykorzystanie "resztek" z lodówki

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże bułki
    kiełbasa cienka np. podwawelska
    kukurydza konserwowa
    2-3 ziemniaki
    papryka czerwona
    cebula
    koncentrat pomidorowy
    keczup
    łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
    ser żółty
    sól
    pieprz mielony
    pieprz ziarnisty
    oregano
    zioła prowansalskie
    papryka ostra
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane bułki z ziemniaczanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w plasterki (wedle uznania).
  • 3. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem.
    Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, keczupem i przyprawami.
    Dołożyć do ziemniaków, wymieszać.
  • 4. Bułki przekroić wzdłuż. Wydłubać część wnętrza bułki. Zrobić z nich "łódeczki"
  • 5. Na bułki wyłożyć farsz ziemniaczany. Na to wyłożyć: kiełbasę, paprykę, kukurydzę i cebulę.
    Posypać serem.
    Na wierzch posypać oregano i zmielony pieprz
  • 6. Zapiekać w piekarniku góra-dół w temperaturze 200C aż ser się ładnie zarumieni.

Porady

Zamiast kiełbasy można użyć filetu z kurczaka - pokrojonego w kostkę i podsmażonego na patelni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować