Zapiekana ryba w jogurcie

4.48 (162 ocen)

  • 1 godz. 5 min

doskonała na każdą okazje

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 kg ulubionej ryby bez skóry
    ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
    100 g naturalnego jogurtu
    1 łyżka soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek szczypiorku
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana ryba w jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana ryba w jogurcie 1. Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy pieprzem i solą, odstawiamy. Następnie przygotowujemy pastę do ryby. Jogurt naturalny przekładamy do miseczki, dodajemy do niego pieprz Cayenne, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny oraz drobno posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Tak przygotowaną pastą nacieramy rybę, po czym wstawiamy do lodówki na 10 minut.
  • Zapiekana ryba w jogurcie 2. Po tym czasie wyjmujemy rybę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub szkle żaroodpornym wysmarowanym olejem. Pieczemy rybę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować