Owsianka to pomysł na pyszne, wartościowe śniadanie. Dziś polecam zapiekaną z bananowo- orzechowym akcentem. Jak dla mnie smakuje pysznie i na ciepło i na zimno.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 1,5 szklanki płatków owsianych (górskie),
• 2 banany,
• 1/3 łyżeczki cynamonu,
• 3 łyżki masła orzechowego,
• 300 ml mleka,
• 1/5 szklanki czekoladowych groszków,
• Masło do wysmarowania formy
Zapiekana owsianka bananowo- orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremki do zapiekania (kokilki) smarujemy masłem.
2.Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone miksujemy.
3.Do zmiksowanych dodajemy mleko, cynamon oraz masło orzechowe. Umieszczone w misce składniki miksujemy do połączenia.
4.Do połączonych wsypujemy płatki owsiane. Łączymy je z bananowo-orzechową masą za pomocą łyżki.
5.Na koniec dodajemy do masy owsianej czekoladowe groszki.
Przygotowaną owsiankę przekładamy do kokilek. Naczynka z owsianką wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je około 25 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i podajemy.
Komentarze