Bardzo smaczne gołąbki z szybkowara, farsz z dodatkiem przyprawy Harrisa ma wyśmienity smak, kapusta płaska gołąbkowa jest lekko słodka i krucha.........SMACZNEGO!!!
Z płaskiej kapusty gołąbki z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z płaskiej kapusty wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając widelcem liście z główki, wystudzić i ścinać na płasko gruby nerw.
2.Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić.
3.Od wielkości liścia nakładać odpowiednią ilość farszu i ciasno zawijać kapustę.
4.Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (kapusta się nie przypali), układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę w płynie, wlać wodę i zamknąć szybkowar.
5.Po zasyczeniu pary gotować 30 minut, w szybkowarze gołąbki mocno wystudzić (gotuję wieczorem i do rana zostawiam w otwartym szybkowarze), gołąbki wyjąć do miski.
6.Wywar wylać do garnka, wsypać mąkę, wlać wodę, dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy,śmietanę i mieszając rózgą zagotować do zagęszczenia i zdjąć z ognia.
Komentarze