Nasze jedne z ulubionych gołąbków z farszem drobiowym z ryżem i gotowane w świeżych , zmiksowanych pomidorach, idealne na ciepło ale też i na zimno...........SMACZNEGO!!!
Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem jak najgłębiej głąb, główkę włożyć do wrzątku, gotować chwilę i ściągać liście kapusty, z wystudzonych liści ściąć na płasko nożykiem gruby nerw.
Mięso mielone drobiowe w misce dobrze wyrobić z ryżem ugotowanym, jajkiem, papryką słodką, ostrą papryką, pieprzem mielonym, kucharkiem.
2.Na każdy liść nakładać porcję farszu, brzeg i kapusty złożyć do środka i ciasno zawijać rulony.
3.Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (chroni przed przypaleniem do dna kapusty), na sitku układać gołąbki.
4.Umyte, miękkie, dojrzałe pomidory razem ze skórką w dzbanku blendera zmiksować i wlać na gołąbki, dolać wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zamknąć szybkowar.
5.Po zasyczeniu pary gotować z 40 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i do rana zostawiam do wystygnięcia, gołąbki zimne dobrze się wyjmują - ciepłe się rozlecą ) szybkowar zostawić otwarty, z wywaru można przygotować sos.
Komentarze