Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara

4.25 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara są delikatne, aromatyczne, szybko gotowe, aby je wyjąc z szybkowara gotuję wieczorem aby do rana dobrze wystygły, zimne przy wyjmowaniu są całe, ciepłe się rozwalają, z wywaru pyszny sos.........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta włoska 2 główki średnie,
    ryż 3 woreczki,
    mielona łopatka 60 dag,
    jajka 2 sztuki "M",
    kucharek 3 łyżki,
    pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
    liść laurowy 1 sztuka,
    ziele angielskie 4 sztuki,
    cebula 2 sztuki średnie + 4 łyżki oleju + 1 łyżeczka cukru

    sos: wywar z gołąbków,
    woda 3 szklanki,
    przecier pomidorowy 100 gram,
    śmietana 12% 100 gram,
    mąka pszenna 3 łyżki,
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara 1. Z kapusty włoskiej wydrążyć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem(lepiej liście schodzą z główki) główkę kapusty i ściągać liście kapusty, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw.
  • Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara 2. Ryż ugotować w nie solonej wodzie, odlać na durszlak, wsypać do miski, dodać jajka, mieloną łopatkę, pieprz mielony czarny i ziołowy, kucharka, podsmażoną na oleju z cukrem pokrojoną cebulę, wszystko ręką dobrze wyrobić do połączenia składników.
  • Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara 3. Na każdy liść nakładać łyżką porcję farszu i ciasno zawijać w rulony.
  • gołąbki 4. Na patelni na oleju gorącym podsmażać z każdej strony gołąbki.
  • gołąbki 5. Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (nie przypali się kapusta), układać w szybkowarze gołąbki, dodać liść laurowy, ziele angielskie,wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, dobrze gołąbki wystudzić, wyjąć na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy, mąkę, śmietanę, wodę i mieszać rózgą do zagęszczenia sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować