Pyszne wytrawne muffiny, które najlepiej smakują świeżo po upieczeniu :)
Składniki:
Składniki na 12 sztuk:
5 dag orzechów włoskich
110 ml + 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (do smażenia orzechów)
1 ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
10 dag suszonej żurawiny
10 dag startego żółtego sera (ideałem byłby parmezan, ale ja dałam goudę)
Wytrawne muffiny żurawinowo-rozmarynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni.
2.Orzechy drobno posiekać, podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć i dodać do orzechów. Smażyć przez chwilę, żeby oddał swój zapach oliwie, po czym wyjąć go i wyrzucić. Orzechy odstawić do wystudzenia.
3.Igiełki rozmarynu oderwać od gałązki i drobno posiekać.
4.Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą.
5.Do drugiej miski wlać kefir i oliwę, wbić jajko i wsypać pieprz. Dobrze wymieszać. Płynne składniki wlać do mąki, połączyć. Dodać rozmaryn, orzechy z oliwą, starty ser i żurawinę. Wszystko razem szybko, ale starannie wymieszać.
6.Ciasto nałożyć do papilotek, wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut.
Komentarze