Wytrawne muffiny żurawinowo-rozmarynowe

0 (0 ocen)

Pyszne wytrawne muffiny, które najlepiej smakują świeżo po upieczeniu :)

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    5 dag orzechów włoskich
    110 ml + 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (do smażenia orzechów)
    1 ząbek czosnku
    gałązka rozmarynu
    25 dag mąki
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta pieprzu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
    10 dag suszonej żurawiny
    10 dag startego żółtego sera (ideałem byłby parmezan, ale ja dałam goudę)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Wytrawne muffiny żurawinowo-rozmarynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni.
  • 2. Orzechy drobno posiekać, podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć i dodać do orzechów. Smażyć przez chwilę, żeby oddał swój zapach oliwie, po czym wyjąć go i wyrzucić. Orzechy odstawić do wystudzenia.
  • 3. Igiełki rozmarynu oderwać od gałązki i drobno posiekać.
  • 4. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą.
  • 5. Do drugiej miski wlać kefir i oliwę, wbić jajko i wsypać pieprz. Dobrze wymieszać. Płynne składniki wlać do mąki, połączyć. Dodać rozmaryn, orzechy z oliwą, starty ser i żurawinę. Wszystko razem szybko, ale starannie wymieszać.
  • 6. Ciasto nałożyć do papilotek, wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować