Wyśmienite dwukolorowe ciasto olejowe z kruszonką orzechową , agrestem i porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie ciasto w moim domu cieszy się wielkim powodzeniem , nie ma potrzeby spraszać na skosztowanie . Sam aromat zwabi domowników i pozwoli aby sypnąć wierzch tylko cukrem pudrem , by za chwilę każdy jeszcze ciepły placek pałaszował z uśmiechem . Maślana kruszonka nakrywa nie tylko wierz ciasta ale także ma swoje miejsce w środku , tak jak i owoce:)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek wiejskich
    1 szklanka cukru
    3-4 krople aromatu cytrynowego
    1 szklanka oleju
    1 ,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżka kisielu cytrynowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Kruszonka:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    szczypta proszku do pieczenia
    10 dag. masła
    6 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich
    Dodatkowo:
    2 szklanki mieszanki-agrest , porzeczki czarne i czerwone
    blaszka tortowa - średnica 28 cm. wyłożona papierem do pieczenia , boki posmarowane tłuszczem i osypane bułką tartą
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kisiele

Wyśmienite dwukolorowe ciasto olejowe z kruszonką orzechową , agrestem i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyśmienite dwukolorowe ciasto olejowe z maślaną orzechową kruszonką , agrestem i porzeczkami 1. Mąkę na kruszonkę , cukier , proszek do pieczenia , masło zarabiam palcami tworząc kruszonkę , dodaję orzechy , mieszam , wstawiam do lodówki .
  • Wyśmienite dwukolorowe ciasto olejowe z maślaną orzechową kruszonką , agrestem i porzeczkami 2. Owoce pozbawiam szypułek , myję , osuszam na papierowym ręczniku . Jajka ubijam z cukrem i solą na puch , zmniejszam obroty miksera , miksuję dodając olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Ciasto dzielę na pół , do jednej połowy dodaję kisiel , do drugiej kakao , mieszam .
  • Wyśmienite dwukolorowe ciasto olejowe z maślaną orzechową kruszonką , agrestem i porzeczkami 3. Do tortownicy wylewam ciasto ciemne , wykładam po całości pół kruszonki i pół owoców .
  • Wyśmienite dwukolorowe ciasto olejowe z maślana orzechową kruszonką , agrestem i porzeczkami 4. Na owoce wylewam ciasto jasne , wykładam pozostałą kruszonkę i pozostałe owoce . Ciasto piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni .
  • Wyśmienite dwukolorowe ciasto olejowe z maślaną orzechową kruszonką , agrestem i porzeczkami 5. Jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Kakao Kisiel Orzechy Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować