Placki po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chrupiące placki ziemniaczane podawane z gulaszem to idealne danie na jesienno-zimowe obiady

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg)
    1 duża cebula
    2 jaja
    1 łyżka mąki (bez górki)
    sól, pieprz do smaku
    szczypta majeranku
    szczypta papryki
    olej do smażenia


    Gulasz:
    500g szynki wieprzowej (lub łopatki)
    2 cebule
    1 duża marchew
    2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
    1 duży mięsisty pomidor (lub łyżka koncentratu pomidorowego)
    1 ząbek czosnku
    1 gałązka rozmarynu
    1 łyżeczka majeranku
    0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz czarny
    3 łyżki oleju
    natka pietruszki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Gulasz

Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. placki:
    Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę również zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki na całą patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 2. Gulasz:
    Mięso i paprykę pokroić w kostkę.
    Cebule pokroić w piórka, marchew w talarki, czosnek posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej , mięso obsmażyć z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć chwilę, dodać paprykę, pomidor, rozmaryn, zalać ok 500ml gorącej wody, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając (w razie konieczności podlać wodą). Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami.
    Mąkę uprażyć na suchej patelni, zagęścić gulasz.
    Gulasz wyłożyć na świeżo usmażone i jeszcze gorące placki, udekorować natką.
    Świetnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować