Bardzo dobre ciasto, które bardzo zasmakowało rodzinie. Chciałam zrobić coś co lubią, troszkę inaczej, dlatego do masy, którą już dobrze znają dodałam pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Dodały bardzo dobre smaku całemu ciastu.
Wuzetka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać jajka, najlepiej jedno po drugim (nie wszystkie naraz). Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao połączyć, przesiać przez sito i dodać do ucieranej masy. Całość porządnie zmiksować. Ciasto wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Nasączyć środek i wierzch placka wymieszanym spirytusem z wodą.
2.MASA SEROWA: Przygotować żelatynę w ok. pół szklanki wody. Ser biały zmielić (najlepiej dwukrotnie). Następnie wraz z cukrem pudrem utrzeć go mikserem. Dodać żelatynę. Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać do niej śmietan fix. Ostrożnie do śmietany dodawać utarty ser i dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Brzoskwinię pokroić w kostkę, dodać do masy. Masą przełożyć przecięte ciasto.
3.POLEWA: Wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać na wolnym ogniu. Trochę przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Komentarze