" Wiśniowiec"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo pyszny, a zarazem łatwy i szybki do wykonania przysmak. Polecam wszystkiem, którzy mają ochotę na odrobinę nieba w zasięgu ręki. Placek poraz pierwszy wykonał mój mąż ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 1 margaryna
    - 1,5 sklanki cukru
    - 5 jajek
    - 1,5 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyzki wody

    Masa wiśniowa :
    - 1 litr kompotu wiśniowego
    - 2 galaretki wiśniowe

    Masa jogurtowa :
    - 3 duże ( 330g ) jogurty naturalne
    - 2 cukry waniliowe
    - 6 łyżeczek żelatyny ( takiej do rozpuszczenia bez gotowania )


    Polewa :
    - 3 łyżki margaryny
    - 3 łyżki kakao
    - 3 łyżki wody
    - 3 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

" wiśniowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto : Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać kolejno żółtka i resztę składników. Z białek ubić piane i dodać do reszty. Piec około 40 minut następnie po ostudzeniu przekroić na 2 części. ( Ja zawsze dzielę masę na ciasto na 2 częście i piekę osobno- wtedy te spody sa w miarę równe )

    2. Masa wiśniowa : Kompot przecedzić, wiśnie wydrylować. Kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoika litrowego. Przelać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia i rozpuścić w tym 2 galaretki wiśniowe. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie i wymięszać.

    3. Masa jogurtowa: Jogurt zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Połączyć jogurt z żelatyną.

    4. Polewa : Wszystkie składnki wymięszać podgrzewając na małym ogniu aż do powstania gładkiej masy ( przeważnie do stopienia margaryny )

    5. Przełożyć ciasta : placek - masa wiśniowa - delicje ( 2 opakowania ) - masa jogurtowa - placek - polewa

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować