Wiśniowiec

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto, wiśnie przełamują słodkość i dodają ciastu nutkę orzeźwienia, po prostu rozpływa się w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 9 jaj
    - 3/4 kostki masła
    - 1 szklanka cukru
    - 2,5 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1,5 szklanki cukru (do ubijanego białka z jaj )
    Ponadto
    - 2 paczki mrożonych wiśni bez pestek, 2 łyżki cukru
    - 1 paczka kisielu wiśniowego
    - 1,5 paczki płatków migdałowych
    - 2 kartoniki o pojemności 500 ml śmietanki 30 % (schłodzonej w lodówce )
    - 4 opakowania śmietan-fix, 2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie wsypać do dużego garnka i zagotować, do gotujących wiśni rozrobić kisiel wg. przepisu na opakowaniu i wlać do garnka, dobrze zamieszać i chwilę pogotować aż wiśnie zgęstnieją, dodać dwie łyżki cukru. Garnek z wiśniami odstawić do wystudzenia.
  • 2. Ciasto:
    Oddzielić białko od żółtek (białka na chwilę odstawić)
    Żółtka włożyć do małej miseczki.
    Rozmiękczone masło wraz ze szklanką cukru miksować robotem w dużej misce aż do połączenia składników, miksując dalej dodawać po jednym żółtku – wszystko miksować do 20 minut. Następnie do masy dodać
    mąkę z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, wszystko wymieszać mikserem.
    Przygotować 2 blachy z piekarnika, blachy wysmarować lekko tłuszczem, położyć na blachy pergamin do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 2 części, po czym na każdą z blach wyłożyć ciasto, rozsmarować je na cienki równy placek przy pomocy namoczonych oliwą dłoni – ułatwi to rozsmarowywanie i równomierne rozkładanie ciasta na blachy ponieważ ciasto ma konsystencję mocno klejącego.
    Mikserem ubijamy pianę z białek, po ubiciu piany dodajemy 1,5 szklanki cukru pudru, dalej ubijamy na gładką masę ok 10 min.
    Ubitą pianę wykładamy na jeden z wysmarowanych placków na blaszce i posypujemy płatkami migdałowymi. Blachę wstawiamy do piekarnika na 18 minut i pieczemy aż do zarumienienia na żółto-złotawy kolor piekarnik nastawiamy na termoobieg + włączona grzałka dolna )
    Potem wstawiamy drugą czystą blachę z samym ciastem i pieczemy ją tylko 10 minut.
  • 3. Następnie bierzemy 2 opakowania schłodzonej śmietanki, wlewamy do miski i mikserem trochę je miksujemy, po czym dalej miksując dodajemy 4 opakowania śmietan-Fix i 2 łyżeczki cukru. Miksujemy tak długo aż zrobi nam się prawdziwa ubita śmietana.
  • 4. Na czysty upieczony placek wykładamy ugotowane wiśnie, równo je rozkładamy, potem na wiśnie wykładamy ubitą śmietanę i następnie na to wszystko kładziemy nasz upieczony placek z bezą i płatkami migdałowymi
    (dla ułatwienia można go przekroić na pół i dopiero
    położyć). Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.

    Życzę smacznego i udanego wypieku.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować