1.Wiśnie wsypać do dużego garnka i zagotować, do gotujących wiśni rozrobić kisiel wg. przepisu na opakowaniu i wlać do garnka, dobrze zamieszać i chwilę pogotować aż wiśnie zgęstnieją, dodać dwie łyżki cukru. Garnek z wiśniami odstawić do wystudzenia.
2.Ciasto:
Oddzielić białko od żółtek (białka na chwilę odstawić)
Żółtka włożyć do małej miseczki.
Rozmiękczone masło wraz ze szklanką cukru miksować robotem w dużej misce aż do połączenia składników, miksując dalej dodawać po jednym żółtku – wszystko miksować do 20 minut. Następnie do masy dodać
mąkę z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, wszystko wymieszać mikserem.
Przygotować 2 blachy z piekarnika, blachy wysmarować lekko tłuszczem, położyć na blachy pergamin do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 części, po czym na każdą z blach wyłożyć ciasto, rozsmarować je na cienki równy placek przy pomocy namoczonych oliwą dłoni – ułatwi to rozsmarowywanie i równomierne rozkładanie ciasta na blachy ponieważ ciasto ma konsystencję mocno klejącego.
Mikserem ubijamy pianę z białek, po ubiciu piany dodajemy 1,5 szklanki cukru pudru, dalej ubijamy na gładką masę ok 10 min.
Ubitą pianę wykładamy na jeden z wysmarowanych placków na blaszce i posypujemy płatkami migdałowymi. Blachę wstawiamy do piekarnika na 18 minut i pieczemy aż do zarumienienia na żółto-złotawy kolor piekarnik nastawiamy na termoobieg + włączona grzałka dolna )
Potem wstawiamy drugą czystą blachę z samym ciastem i pieczemy ją tylko 10 minut.
3.Następnie bierzemy 2 opakowania schłodzonej śmietanki, wlewamy do miski i mikserem trochę je miksujemy, po czym dalej miksując dodajemy 4 opakowania śmietan-Fix i 2 łyżeczki cukru. Miksujemy tak długo aż zrobi nam się prawdziwa ubita śmietana.
4.Na czysty upieczony placek wykładamy ugotowane wiśnie, równo je rozkładamy, potem na wiśnie wykładamy ubitą śmietanę i następnie na to wszystko kładziemy nasz upieczony placek z bezą i płatkami migdałowymi
(dla ułatwienia można go przekroić na pół i dopiero
położyć). Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.
Komentarze