Ciasto wiśniowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub pokruszyć wałkiem. Masło stopić i dodać do herbatników. Wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozłożyć rozkruszone ciastka z masłem. Równomiernie rozłożyć. Odstawić do lodówki.
MASA BUDYNIOWA
Proszek budyniowy wymieszać w pół szklanki mleka. Dodać barwnik (ilość zależy od tego jaki kolor chcemy uzyskać). Połączyć dokładnie z budyniem. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy z mlekiem i barwnikiem. energicznym ruchem mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć do tortownicy na wcześniej przygotowany spód. Schłodzić.
MASA ŚMIETANKOWA
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder a na końcu żelatynę. Dokładnie razem wymieszać i przełożyć na masę budyniową (3 łyżki masy odłożyć do dekoracji wierzchu). Schłodzić.
WIERZCH
Wiśnie opłukać, osuszyć i wydrylować. Przełożyć do garnka (kilka odłożyć do dekoracji wierzchu), zalać wodą i wsypać cukier. Gotować 5 minut na średnim ogniu. Wyłączyć gaz i wsypać suche galaretki. Dobrze razem wymieszać (żeby galaretki dokładnie się rozpuściły). Odstawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie się ściągać wylać ją na wierzch ciasta. Przełożyć do lodówki. Gdy wierzch całkowicie się ściągnie udekorować go odłożoną bitą śmietaną, wiśniami oraz listkami mięty i cukrowymi różyczkami. Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze