Ciasto wiśniowe marzenie

0 (0 ocen)

smak ciasta obłędny

Składniki:

  • SPÓD

    160 gram herbatników petit-beurre
    100 gram masła

    MASA BUDYNIOWA

    2 budynie śmietanowe z cukrem
    2 szklanki mleka
    czerwony barwnik

    MASA ŚMIETANKOWA

    330 ml śmietanki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki wrzącej wody

    WIERZCH

    0,5 kilograma wiśni
    1 łyżka cukru
    1 szklanka wody
    2 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wiśniowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub pokruszyć wałkiem. Masło stopić i dodać do herbatników. Wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozłożyć rozkruszone ciastka z masłem. Równomiernie rozłożyć. Odstawić do lodówki.

    MASA BUDYNIOWA

    Proszek budyniowy wymieszać w pół szklanki mleka. Dodać barwnik (ilość zależy od tego jaki kolor chcemy uzyskać). Połączyć dokładnie z budyniem. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy z mlekiem i barwnikiem. energicznym ruchem mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć do tortownicy na wcześniej przygotowany spód. Schłodzić.

    MASA ŚMIETANKOWA

    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder a na końcu żelatynę. Dokładnie razem wymieszać i przełożyć na masę budyniową (3 łyżki masy odłożyć do dekoracji wierzchu). Schłodzić.

    WIERZCH

    Wiśnie opłukać, osuszyć i wydrylować. Przełożyć do garnka (kilka odłożyć do dekoracji wierzchu), zalać wodą i wsypać cukier. Gotować 5 minut na średnim ogniu. Wyłączyć gaz i wsypać suche galaretki. Dobrze razem wymieszać (żeby galaretki dokładnie się rozpuściły). Odstawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie się ściągać wylać ją na wierzch ciasta. Przełożyć do lodówki. Gdy wierzch całkowicie się ściągnie udekorować go odłożoną bitą śmietaną, wiśniami oraz listkami mięty i cukrowymi różyczkami. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować