WIELO-WARZYWNA PAELLA

4.5 (186 ocen)

  • 40 min

Paella jest jednym z najpiękniejszych dań wegetariańskich/wegańskich. Posiada to co najlepsze kosz ulubionych warzyw, świeże zioła, aromatyczne przyprawy, moc kolorów i aromatów.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kubek ryżu np. arborio
    2 kubki bulionu warzywnego
    1/3 szklanki wina lub schery
    2 łyżki soku z cytryny
    czerwona cebula
    mała czerwona papryka
    mała żółta papryka
    zielona średnio-ostra podłużna papryczka chilli
    mała cukinia
    1/2 szklanki bobu (wg uznania) *
    oliwa z oliwek
    3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka płatków szafranu
    1/2 łyżki papryki w proszku
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 łyżeczki papryki cayenne
    parę czerwonych pomidorków cherry
    parę żółtych pomidorków cherry
    duża garść zielonych oliwek
    duża garść czarnych oliwek
    zielona cebulka szalotki albo dymka
    świeża pietruszka
    suszony czosnek niedźwiedzi
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wielo-warzywna paella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PAELLA 1. Odmierz 2 szklanki bulionu i podgrzej go, aż zrobi się gorący. Odlej 1/2 szklanki i dodaj do niego szafran. Przykryj talerzykiem niech powstanie szafranowy napar.
    Rozgrzej patelnie z 3 łyżkami oliwy. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na patelni.
    Czosnek posiekaj i dodaj do cebuli. Dodaj liście laurowe, paprykę w proszku wraz z ostrą papryczką cayenne i tymiankiem. Mieszaj wszystko i smaż około 2 minuty.
    Czerwoną i żółtą paprykę umyj, przetnij w połowie, usuń gniazdo nasienne i pokrój na paski. Cukinię obierz i pokrój w kostkę. Bób obierz ze skórki.
    Wszystkie warzywa przełóż na patelnię i smaż ciągle mieszając przez około 4 minuty.
    Dodaj ryż mieszaj przez 2-3 minuty.
    Dodaj bulion z szafranem i połowę pozostałego bulionu. Dolej wino.
    Mieszaj wszystko trzymając patelnię na małym ogniu. W momencie kiedy płyn się zredukuje dodaj resztę bulionu. Ryż powinien być miękki i gotować około 20 minut.
    Dodaj sok z cytryny.
    Dodaj pieprz i sól do smaku.
    Pomidorki umyj i przekrój na pół. Oliwki przekrój na połówki. Zieloną chilli umyj i drobno posiekaj. Zieloną szalotkę lub dymkę posiekaj. Całość dodaj do paelli i wymieszaj.
    Na koniec dodaj dużo posiekanej pietruszki lub suszony czosnek niedźwiedzi.
    Jedz od razu, na gorąco!

Porady

Użyłam własnego bobu, którego zamroziłam. Świeży bób już nie jest dostępny, jeśli nie przepadasz za kupnymi mrożonkami zrezygnuj z bobu, albo dodaj inne warzywo np. fenkuł, fasola...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować