BUDYŃ MIGDAŁOWY Z WANILIĄ

0 (0 ocen)

  • 20 min

Na pewno wam zasmakuje ten wspaniały, lekki i elegancki deser!

  • 20 min

Składniki:


  • 200g migdałów
    250ml mleka roślinnego
    2 + 2 łyżeczki brązowego cukru
    1 laska wanilii
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / mąki z tapioki lub 1 łyżeczka agar-agar
    2 łyżki płatków z migdałów

Budyń migdałowy z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zalej wrzącą wodą i zostaw na noc. Następnego dnia obierz je ze skórki.
    Przełóż migdały to kielicha blendera i zalej mlekiem roślinnym.
    Wanilię przekrój na pół i nożem wyskrob ziarna wanilii. Dodaj do blendera.
    Dodaj 2 łyżki cukru.
    Zacznij miksować, aż migdały całkowicie się rozpadną. Miksuj około 3-4 minuty.
    Całość przelej do garnka i zagotuj na małym ogniu. Kiedy masa zacznie bulgotać dodaj mąkę ziemniaczaną lub mąkę z tapioki lub agar-agar by zagęścić deser. Wymieszaj dokładnie.
    Budyń przelej do kokilek.
    Każdą porcje posyp brązowym cukrem i płatkami z migdałów.
    Podawaj na ciepło!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy