Wielkanocny wianuszek na bogato.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wianuszek z kremem do wielkanocnej kawy z rodziną. Polecam gorąco, krem jest rewelacyjny:)

  • 60 min

Składniki:

  • BABKA:
    • 1 szklanka cukru
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 0,5 szklanki mleka
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 0,5 kostki margaryny
    KREM:
    • 0,5 l mleka
    • 1 szklanki kaszy manny
    • 0,5 szklanki cukru
    • 4 cukry waniliowe
    • ¾ kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Wielkanocny wianuszek na bogato. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie babki:
  • 2. Cukier z jajkami zmiksować na puszystą masę.
    Stopniowo do zmiksowanej masy dodawać cukier waniliowy.
  • 3. Następnie dodać roztopioną i schłodzoną margarynę i wlać zimne mleko.
    Wszystko razem zmiksować.
  • 4. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  • 5. Ciasto wlać do wcześniej przygotowanej formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą) i włożyć do nagrzanego do 175stC piekarnika.
    Piec ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.
  • 6. Przygotowanie kremu:
  • 7. Zagotować mleko razem ze cukrem. 1/3 mleka odlać i wsypać i rozmieszać w nim grysik. Do gotującego mleka dodać rozmieszaną masę i doprowadzić całość na małym ogniu do gotowania, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  • 8. Masło ubić z cukrami waniliowymi i dodać słodzony grysik i ubijać. Tak długo aż krem stanie się biały.
  • 9. Babkę przeciąć nożem na pół i dolną warstwę posmarować kremem. Złączyć górę babki ze spodem i posmarować jeszcze wierzch cienko kremem. Udekorować według gustu. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Porady

Ja udekorowałam wianuszek z kwiatamiz masy cukrowej, które sama robiłam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować