WEEKENDOWE CIASTO KOKOSOWE

4.5 (165 ocen)

  • 20 min

Obłędnie kokosowe ...

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g zimnej margaryny
    125 g mąki pszennej
    3 żółtka
    80 g cukru
    100 g wiórków kokosowych
    szczypta soli
    Beza:
    60 g cukru
    50 g wiórków kokosowych
    3 białka
    1 łyżka dobrze kopiasta mąki ziemniaczanej
    Ponadto:
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (220 g) - można użyć innego smaku
    1 łyżka wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Dżemy

Weekendowe ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, wiórki i szczyptę soli - wymieszać. Dorzucić zimną margarynę. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać żółtka. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.

    Beza - Z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać.

    Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewysokiego ranta z ciasta (na około pół wysokości boku formy). Na cieście posmarować dżem, wyłożyć pianę i na wierzch obsypać wiórkami kokosowymi.

    Piec 30 minut w temperaturze 18 stopni C na złoty kolor.

Porady

- w momencie gdy zagniatamy ciasto jest tłuste, ja osobiście się tym nie przejmuję i nie widzę potrzeby dodawania dodatkowo mąki. Po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche. - jeśli zauważymy pod koniec pieczenia, że nasze ciasto zbytni się przyrumienia, warto przykryć je folią aluminiową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mąka Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować