Pyszne i zdrowe - z soczewicą, czerwoną i czarną fasolą. ;)
2 godz. 30 min
Dla 10 osób
Składniki:
WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MINUT
ORIENTACYJNA POTRAWY: 32 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-12
Składniki na bulion:
(można użyć z kostki lub według własnego przepisu - ma być warzywny)
4 suszone grzyby,
3 nieduże marchewki,
2 małe pietruszki,
seler,
por,
4 ziarna ziela angielskie,
liście laurowe,
sól,
pieprz,
1,2 l wody,
Składniki na chili:
3 średnie cebule,
4 ząbki czosnku,
por,
większa papryczka chili (czerwona) - może być mniejsza, w zależności, jak ostre lubicie,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki kuminu,
2 łyżki kolendry,
łyżeczka cynamonu,
2 łyżki oregano,
łyżka gałki muszkatołowej,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
400 g suchej czerwonej soczewicy,
2 puszki czerwonej fasoli,
2 puszki czarnej fasoli,
6 dużych pomidorów (najlepiej malinowych) - można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów,
sól morska,
świeżo zmielony pieprz.
Warzywne chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion: warzywa obieram, wrzucam do garnka z wodą, grzybami i przyprawami - gotuję około godziny. Doprawiam solą i pieprzem.
Chili: cebulę, czosnek, pora i papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam na oliwie w dużym garnku. Dodaję przyprawy oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier pomidorowy, chwilę później wrzucam soczewicę, opłukaną fasolę i krojone pomidory. Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam).
Danie można podać w plackach tortilli z sosem czosnkowym, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Komentarze