Waniliowy placek odwracany z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar dokładnie umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na około 4 cm kawałki. Ułożyć na dnie formy tak, żeby całe dno było przykryte. Można układać kawałki w poprzek i wzdłuż, dowolnie.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i w dalszym ciągu ubijać. Dodawać po jednym żółtku i stopniowo dodawać olej rzepakowy i olejek waniliowy. Do ubitej masy dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Najlepiej zrobić to delikatnie szpatułką.
Masę wylać na rabarbar. ładnie wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko przestudzić. Przykryć deską do krojenia i obrócić formę. Zdjąć blaszkę i usunąć papier.
Ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze