Waniliowy placek odwracany z rabarbarem

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Chyba najłatwiejsze ciasto z rabarbarem. Każdy sobie poradzi i łatwo zapamiętać przepis. Smak rabarbaru jedyny w swoim rodzaju.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju rzepakowego
    łyżeczka olejku waniliowego

    5 łodyg rabarbaru
    5 łyżek z górką cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Waniliowy placek odwracany z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Rabarbar dokładnie umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na około 4 cm kawałki. Ułożyć na dnie formy tak, żeby całe dno było przykryte. Można układać kawałki w poprzek i wzdłuż, dowolnie.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i w dalszym ciągu ubijać. Dodawać po jednym żółtku i stopniowo dodawać olej rzepakowy i olejek waniliowy. Do ubitej masy dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Najlepiej zrobić to delikatnie szpatułką.
    Masę wylać na rabarbar. ładnie wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40-45 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko przestudzić. Przykryć deską do krojenia i obrócić formę. Zdjąć blaszkę i usunąć papier.
    Ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować