Delikatna, waniliowa jaglanka świetnie komponuje się z kwaśną, wyrazistą marakują i bananem. Danie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek a także jako danie dla dzieci.
Składniki:
(na 3 porcje)
1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
500 ml mleka
1-2 łyżeczki cukru
½ laski wanilii
łyżeczka masła
banan
1-2 marakuje
Waniliowa jaglanka z bananem i marakują - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. Wsypać do garnka, dodać mleko, cukier, masło, miąższ z połowy laski wanilii i samą laskę. Mleko zagotować, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości.
Kaszę przełożyć do miseczek. Serwować z plasterkami banana i pulpą z marakui.
Komentarze