Wafle przekładane masą z mleka w proszku

4.73 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Wafle z mlekiem w proszku to fantastyczny i niezwykle prosty do zrobienia deser. Smakują każdemu, można je przygotować na każdą okazję

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 opakowanie suchych wafli
    Pół szklanki cukru drobnego
    1 kostka masła
    2 szklanki mleka w proszku
    3 płaskie łyżki kakao
    pół szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.73 (11 ocen)

Zobacz również:

Desery Andruty

Wafle przekładane masą z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy pół szklanki mleka. Lekko je podgrzewamy i dodajemy masło, a także cukier i trzy płaskie łyżki kakao. Cały czas mieszając, doprowadzamy do połączenia wszystkich składników w jednolity płyn. A następnie nieco zwiększając moc palnika, doprowadzamy nasze słodkie mleko kakaowe do wrzenia. Po czym zdejmujemy rondelek z palnika.
    Gdy przygotowane mleko ostygnie, dodajemy mleko w proszku. Łyżka po łyżce, cały czas miksując całość na niskich obrotach miksera. Pod koniec miksowania powinniśmy otrzymać bardzo gęstą, jednolitą masę – powstałe grudki można rozetrzeć spodem łyżki.
    Tak powstały krem rozprowadzamy równomiernie po waflach.
    Przełożone wafle dociskamy. Po około 2 godzinach są gotowe do pokrojenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mleko w proszku Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować