Wafle z masą z mleka w proszku

4.5 (163 ocen)

ta masa idealnie pasuje do wafli, ich smak przypomina beztroskie chwile u babci

Składniki:

  • 9 sztuk suchych wafli
    1 mały słoik konfitury jagodowej
    200 gram masła
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki mleka
    2,5 szklanki mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Andruty

Wafle z masą z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło przełożyć do garnka. Dodać cukier i mleko. Razem wymieszać i zagotować. Przestudzić. Do letniej masy dodać mleko w proszku i energicznym ruchem dokładnie razem wymieszać. Wafle smarować tylko z jednej strony. Dwa z nich posmarować konfiturą jagodową. Jeden zostawić suchy a resztę posmarować masą z mleka w proszku. Wafle poukładać jeden na drugim smarowaną stroną do góry. Na wierzchu ułożyć suchy wafel. Następnie obciążyć (najlepiej drewnianą deską) wafle, aby równomiernie rozłożyły się masy. Pozostawić na minimum 2 godziny. Po tym czasie wafle pokroić na kwadraty. Nie muszą być przechowywane w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować