Wafel orzechowy

  • wyświetlono: 1284 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Pierwszy raz jadłam go u Cioci - od razu poprosiłam o przepis. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie, zwłaszcza, jeśli lubi się orzechy :)

czarrna
  • 15 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

2 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanka orzechów (ok. 20 dkg)
najlepsze są włoskie, ale można użyć laskowych
1 opakowanie herbatników (podwójne)
1 margaryna
2 łyżki kakao
1 opakowanie wafli tortowych

Sposób przygotowania przepisu:

Wafel orzechowy

  • Składniki masy orzechowej1. Jaja ubić na parze z cukrem. Po wystudzeniu dodać zmielone orzechy, pokruszone herbatniki i kakao. Na końcu wymieszać z rozpuszczoną margaryną. Wystudzoną masą smarować kolejne wafle. Gotowego wafla przykryć deską do krojenia i postawić na niej coś ciężkiego, żeby wafel się związał :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciewafle tortowemasa orzechowakonkurs_herbatniki
 

Komentarze

Podobne przepisy

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...

Babeczki brownies

Dodane przez: czarrna

Babeczki brownies

Wilgotne i mocno czekoladowe :)

Rożki z jabłkami

Dodane przez: czarrna

Rożki z jabłkami

Robiłam je jako dziecko z moją...