Wafel orzechowy

  • wyświetlono: 1337 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Pierwszy raz jadłam go u Cioci - od razu poprosiłam o przepis. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie, zwłaszcza, jeśli lubi się orzechy :)

20431398_1507802295947480_4838636873107244090_n
  • 15 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

2 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanka orzechów (ok. 20 dkg)
najlepsze są włoskie, ale można użyć laskowych
1 opakowanie herbatników (podwójne)
1 margaryna
2 łyżki kakao
1 opakowanie wafli tortowych

Sposób przygotowania przepisu:

Wafel orzechowy

  • Składniki masy orzechowej1. Jaja ubić na parze z cukrem. Po wystudzeniu dodać zmielone orzechy, pokruszone herbatniki i kakao. Na końcu wymieszać z rozpuszczoną margaryną. Wystudzoną masą smarować kolejne wafle. Gotowego wafla przykryć deską do krojenia i postawić na niej coś ciężkiego, żeby wafel się związał :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciewafle tortowemasa orzechowakonkurs_herbatniki

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowiec na waflu

Dodane przez: Jaga85

Czekoladowiec na waflu

Ciasto łączy w sobie słodkość delicji...

image-0n2p6nu

Dodane przez: Wercia13

Wafel z masą galaretkową

Ten słodki wafel podałam na imprezę...

wyjątkowy wafel

Dodane przez: satrycja

Wyjątkowy wafel

Uwielbiam tworzyć dania z popularnego...

kokosanki na waflu

Dodane przez: klementynka

złote kokosanki na waflu

Kokosanki to wypiek idealny na...

Dodane przez: marcelina ryczek

wafel capuccino

przepis dostałam od bratowej Kasi...

.

Dodane przez: Anitka0804

Wafel truskawkowy ekspresowy

Błyskawiczny domowy, chrupiący...