Wafel orzechowy

  • wyświetlono: 1106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Pierwszy raz jadłam go u Cioci - od razu poprosiłam o przepis. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie, zwłaszcza, jeśli lubi się orzechy :)

czarrna
  • 15 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

2 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanka orzechów (ok. 20 dkg)
najlepsze są włoskie, ale można użyć laskowych
1 opakowanie herbatników (podwójne)
1 margaryna
2 łyżki kakao
1 opakowanie wafli tortowych

Sposób przygotowania przepisu:

Wafel orzechowy

  • Składniki masy orzechowej1. Jaja ubić na parze z cukrem. Po wystudzeniu dodać zmielone orzechy, pokruszone herbatniki i kakao. Na końcu wymieszać z rozpuszczoną margaryną. Wystudzoną masą smarować kolejne wafle. Gotowego wafla przykryć deską do krojenia i postawić na niej coś ciężkiego, żeby wafel się związał :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciewafle tortowemasa orzechowakonkurs_herbatniki

Komentarze

Podobne przepisy

Babka Cytrynowo - Imbirowa Zwana Ciastem Śniadaniowym

Dodane przez: gotowanietoproste

Babka Cytrynowo - Imbirowa Zwana Ciastem...

Czy ciasto może być na śniadanie...?...

Najsmaczniejsze Pączki Pieczone

Dodane przez: gotowanietoproste

Pączki Pieczone

Nie spodziewałam się że te oszukane...

Ekspresowe Tiramisu Bez Jajek

Dodane przez: gotowanietoproste

Ekspresowe Tiramisu Bez Jajek

Pierwszy raz robiłam tiramisu i...

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Dodane przez: gotowanietoproste

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Uwielbiam jabłeczniki, a w takim...

Delikatny Sernik

Dodane przez: gotowanietoproste

Delikatny Sernik

Cudownie delikatny sernik, który...

Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym

Torcik piernikowy bo tak go nazwałam,...