domowy wafel

  • wyświetlono: 10053 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 2

Jeśli szukacie przepisu na wafel z idealnie wyważonymi proporcjami to własnie go znaleźliście :) Smak mojego dzieciństwa, zawsze na czasie :)

capri
  • 60min

Składniki

250 gramów masła
250 gramów mleka w proszku (tylko pełnotłustego, dałam Łaciate)
1 szklanka cukru
0,5 szklanki wody
3 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao

Sposób przygotowania przepisu:

domowy wafel

  • 1. Wodę zagotować z cukrem, włożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło, po odstawieniu z ognia stopniowo dodawać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
    Masę lekko ostudzić, następnie posmarować wafle, obciążyć czymś z góry, np deską do krojenia i włożyć na parę godzin do lodówki (optymalnie na całą noc).
    Kroić w prostokąty lub trójkąty.

Porady

Do masy możemy dodać garść zmielonych orzechów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babciwaflekakaomasłomleko w proszku

Komentarze

Podobne przepisy

Wafel czekoladowy

Dodane przez: Barbb

Wafel czekoladowy

Bardzo prosty i dość szybki. Najlepszy...

kokosanki na waflu

Dodane przez: klementynka

złote kokosanki na waflu

Kokosanki to wypiek idealny na...

Dodane przez: kasia5

pyszny wafel

Najlepszy dla dzieci,bardzo lubia...

.

Dodane przez: Anitka0804

Wafel truskawkowy ekspresowy

Błyskawiczny domowy, chrupiący...

Dodane przez: marcelina ryczek

wafel capuccino

przepis dostałam od bratowej Kasi...

Wafelek, tym razem z orzechami włoskimi, pyycha :)

Dodane przez: czarrna

Wafel orzechowy

Pierwszy raz jadłam go u Cioci...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE