domowy wafel

5 (198 ocen)

  • 60 min

Jeśli szukacie przepisu na wafel z idealnie wyważonymi proporcjami to własnie go znaleźliście :) Smak mojego dzieciństwa, zawsze na czasie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 250 gramów masła
    250 gramów mleka w proszku (tylko pełnotłustego, dałam Łaciate)
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki wody
    3 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy wafel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z cukrem, włożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło, po odstawieniu z ognia stopniowo dodawać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
    Masę lekko ostudzić, następnie posmarować wafle, obciążyć czymś z góry, np deską do krojenia i włożyć na parę godzin do lodówki (optymalnie na całą noc).
    Kroić w prostokąty lub trójkąty.

Porady

Do masy możemy dodać garść zmielonych orzechów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masło Mleko Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować