Pyszne , słodkie i delikatne ciasto , które każdy zna a na który przepis wymyśliłam sobie sama

Składniki:

  • Biszkopt
    - 4 jajka
    - 5 łyżek cukru
    - 2 łyzki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki tortowej
    -1 łyżka ( z górką) kakao
    - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
    Poncz:
    Herbata z cukrem z odrobiną aromatyzowanego alkoholu
    Krem:
    - 1bita śmietana w proszku
    - 250 ml zimnego mleka
    - 1 śmietanfix
    Polewa
    - 50 g masła
    - 50 ml wody
    - 2łyżki kakao
    - 50g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

W-zetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Powoli dodajemy po żółtku i delikatnie mieszamy. Do tego dodajemy po łyżce przesianych mąk z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kakao i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy 25x30cm , gdzie spód wyłożony jest papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( góra - dół) i pieczemy 10 min po czym zwiększamy do temp.170C ( góra -dół) i pieczemy ok. 25min. Kiedy biszkopt będzie odchodził od brzegów formy wyłączamy ogień i wyjmujemy go z pieca. Jeszcze gorący przekładamy na czystą ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia.
    Po ostudzeniu kroimy na dwie części, gdzie każdą nasączamy ponczem.
    Śmietanę ubijamy z mlekiem i śmietanfixem i układamy na jednej części biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie ugniatamy.
    Z podanych składników na polewę poprzez połączenie ich i zagotowanie przygotowujemy płynną masę, którą po przestudzeniu pokrywamy górną część biszkoptu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować