1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Powoli dodajemy po żółtku i delikatnie mieszamy. Do tego dodajemy po łyżce przesianych mąk z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kakao i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy 25x30cm , gdzie spód wyłożony jest papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( góra - dół) i pieczemy 10 min po czym zwiększamy do temp.170C ( góra -dół) i pieczemy ok. 25min. Kiedy biszkopt będzie odchodził od brzegów formy wyłączamy ogień i wyjmujemy go z pieca. Jeszcze gorący przekładamy na czystą ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu kroimy na dwie części, gdzie każdą nasączamy ponczem.
Śmietanę ubijamy z mlekiem i śmietanfixem i układamy na jednej części biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie ugniatamy.
Z podanych składników na polewę poprzez połączenie ich i zagotowanie przygotowujemy płynną masę, którą po przestudzeniu pokrywamy górną część biszkoptu.
Komentarze