Oryginalna w-zetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dalej ucierając dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem, natłuszczoną tortownicę i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia. Przecinamy na dwa placki.
2.Masa: Ser mielimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dokładnie łączymy ze zmielonym twarogiem. Do masy dodajemy pokrojoną na drobne wiórki gorzką czekoladę. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku, lekko studzimy. Do ciepłej dodajemy 2 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy. Następnie łączymy z resztą masy. Banany obieramy, rozcinamy wzdłuż na połowę. Skrapiamy sokiem z cytryny
3.W tortownicy umieszczamy spodnią część ciasta. Na to wykładamy 1/2 masy serowej, rozkładamy banany. Przykrywamy resztą kremu i 2 plackiem. Dekorujemy rozetkami bitej śmietany.
Komentarze