Urozmaicona zapiekanka z brokułami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest bardzo pozywna i smaczna, równie dobrze smakuje na drugi dzień.

  • 60 min

Składniki:

  • Duża podwójna pierś z kurczaka
    Ziemniaki (według uznania )
    Ok. 300g pieczarek
    5-6 dużych marchwi
    1 cebula
    1 por
    1 duży brokuł
    Starty żółty ser

    Sos:
    250 ml śmietany
    Koperek
    Ząbek czosnku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Urozmaicona zapiekanka z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyta pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dusimy na maśle ( ok.1 łyżki). Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Odstawiamy.
  • 2. Umyte pieczarki kroimy w półplasterki i dusimy z cebulą na maśle aż odparuje woda i zmiękną. Doprawiamy lekko solą do smaku.
  • 3. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotową lekko solimy i odlewamy pozostała wodę.
  • 4. Brokuła kroimy na różyczki i gotujemy w posolonej wodzie ok. 5 min. Odcedzamy.
  • 5. Pora myjemy i kroimy w krążki i również lekko dusimy w garnku z wodą.
  • 6. Na dno naczynia żaroodpornego lub na blaszkę (wyłożoną folia aluminiowa) wykładamy ziemniaki, następnie warstwami wykładamy kolejno usmażonego kurczaka, pieczarki, pora, marchewkę i na koniec brokuła. Brokuła można przekroić wzdłuż.
  • 7. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry.
  • 8. Sos: do śmietany wciskamy ząbek czosnku, dodajemy koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy po całości i posypujemy startym serem. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. w 180
    stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować