udka faszerowane grzybami

4.5 (179 ocen)

Po grzybobraniu wymyśliłam udka pełne grzybów, pomysł okazał się świetny. Polecam.

Składniki:

  • -młode ziemniaki, 2 udka z kurczaka, 1 większa cebula, 3 duże grzyby(najlepiej leśne, ale można zastąpić pieczarkami), przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna oraz tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka faszerowane grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z surowych udek ostrożnie wyjmujemy kości, lekko rozbijamy młotkiem mięso, tak gotowe płaty prószymy solą oraz pieprzem. Na patelnię dajemy tłuszcz, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone też drobno grzyby posypujemy przyprawa uniwersalną i smażymy aż wszystko zmięknie. Na surowe mięso wykładamy farsz i zwijamy tak aby się nie rozsypywało. Związujemy nicią lub spinamy wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku ok 180st ok 40-50 min. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Podajemy z sałatą ze śmietaną, a ziemniaki polewamy wytopionym t,łuszczem z udek.
    Smacznego.

Porady

W naczyniu żaroodpornym możemy przygotować to danie razem. Wkładamy surowe ziemniaki, mięso i pieczemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować