Ucieraniec z kremem dyniowym i pianką

0 (0 ocen)

Jogurtowe ciasto ucierane z kremem dyniowym , wierzch natomiast przykryty delikatna pianką z bitej śmietany i galaretki. Wypiek kolorystycznie pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Zaserwowany na uroczystościach okolicznościowy na pewno zachwyci gości.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1 kopiasta szklanka cukru
    250 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki oleju
    2 opakowania jogurtu z musli z rodzynkami, winogronami, figami (2 x 180g)
    4 jajka
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    500 g miąższu dyni
    300 g śmietany 12%
    4 - 5 łyżek cukru
    3 jajka
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na 1/2 L mleka)

    Pianka:
    1 i 1/2 szklanki zimnego mleka (z lodówki)
    1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
    2 opakowania bitej śmietany w proszku (na 1/5 L mleka każde)
    2 opakowania galaretki pomarańczowej (na 1/2 L wody każde)

    Dodatkowo:
    1 pakowanie maczku dekoracyjnego o smaku waniliowo-kakaowym (40g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Galaretki Pianka

Ucieraniec z kremem dyniowym i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieraniec z kremem dyniowym i pianką 1. Na ciasto masło/margarynę rozpuścić i wystudzić. Ucierając, dodać kolejno: olej, jajka, proszek do pieczenia, cukier, oba opakowania jogurtu.
  • Ucieraniec z kremem dyniowym i pianką 2. Następnie wsypać mąkę kukurydzianą oraz pszenną - całość utrzeć na jednolitą masę.
  • Ucieraniec z kremem dyniowym i pianką 3. Ciasto przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ucieraniec z kremem dyniowym i pianką 4. Piec ok. 50 min (180 st. C). Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
  • Ucieraniec z kremem dyniowym i pianką 5. Na krem dynię pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka. Wlać śmietanę wsypać cukier. Gotować ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.
  • Ucieraniec z kremem dyniowym i pianką 6. Jajka dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym - wlać do dyni. Mieszając, podgrzewać do momentu, aż masa zgęstnieje.
  • Ucieraniec z kremem dyniowym i pianką 7. Krem zdjąć z ognia i wyłożyć na ciasto. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Ucieraniec z kremem dyniowym i pianką 8. Na piankę oba opakowania bitej śmietany ubić z mlekiem. Włożyć do lodówki. We wrzątku rozpuścić oba opakowania galaretki. Gdy po wystudzeniu zacznie tężeć, dodać ją do bitej śmietany i delikatnie wymieszać.
  • Ucieraniec z kremem dyniowym i pianką 9. Masę wyłożyć na zimny krem. Wierzch posypać maczkiem dekoracyjnym. Ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować