Biszkopt z kremem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łyżką mieszamy do powstania gładkiej masy.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok 40 min w 170 o
Wystudzone ciasto kroimy na 3 placki.
2.KREM DYNIOWY
1 kg obranej i oczyszczonej dyni
50 dag jabłek
2 cytrynowe galaretki
sok z całej cytryny
Obrać dynię, pokroić w kostkę i rzucić do garnka zalać 2 szkl wody gotować 30 min.
Obrać jabłka pokroić w kostkę dodać do dyni skropić sokiem z całej cytryny i dusić następnie 30-40 min.
Zmiksować masę blenderem dodać galaretki dokładnie wymieszać i odstawić do wystawić do wystygnięcia masy.
Można także kupić gotowy krem dyniowy. Masy powinno być ok 50-60 dag. Podgrzewamy krem i dodajemy wówczas tylko galaretki.
3.KREM BUDYNIOWY
2 czekoladowe budynie
pół tabliczki gorzkiej czekolady
pól litra mleka
10 dag masła
2łyżki cukru
Zagotować szklankę mleka dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w mleku.
W drugiej szklance rozpuścić budynie z cukrem wlac do gotującego mleka. Ugotować budyń.
Wystudzić
Ubić masło mikserem dodając po łyżce masy budyniowej.
4.Składanie ciasta.
Na spodni placek przełożyć połowę masy dyniowej- powinna być lekko ciepła- przykryć 2 plackiem biszkoptowym i lekko docisnąć i odczekać 10 min do stężenia. Przełożyć druga połowę kremu budyniowego i przykryć trzecim już plackiem biszkoptowym. Lekko docisnąć.
Komentarze