biszkopt z kremem dyniowym

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciekawy, prosty i smaczny sposób wykorzystania dyni

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO
    5 jajek

    3/4 szkl cukru

    cukier waniliowy

    1.5 szk męki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt z kremem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łyżką mieszamy do powstania gładkiej masy.

    Ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok 40 min w 170 o

    Wystudzone ciasto kroimy na 3 placki.
  • 2. KREM DYNIOWY

    1 kg obranej i oczyszczonej dyni

    50 dag jabłek

    2 cytrynowe galaretki

    sok z całej cytryny

    Obrać dynię, pokroić w kostkę i rzucić do garnka zalać 2 szkl wody gotować 30 min.

    Obrać jabłka pokroić w kostkę dodać do dyni skropić sokiem z całej cytryny i dusić następnie 30-40 min.

    Zmiksować masę blenderem dodać galaretki dokładnie wymieszać i odstawić do wystawić do wystygnięcia masy.

    Można także kupić gotowy krem dyniowy. Masy powinno być ok 50-60 dag. Podgrzewamy krem i dodajemy wówczas tylko galaretki.
  • 3. KREM BUDYNIOWY

    2 czekoladowe budynie

    pół tabliczki gorzkiej czekolady

    pól litra mleka

    10 dag masła

    2łyżki cukru

    Zagotować szklankę mleka dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w mleku.

    W drugiej szklance rozpuścić budynie z cukrem wlac do gotującego mleka. Ugotować budyń.

    Wystudzić

    Ubić masło mikserem dodając po łyżce masy budyniowej.
  • image-02fdbii 4. Składanie ciasta.

    Na spodni placek przełożyć połowę masy dyniowej- powinna być lekko ciepła- przykryć 2 plackiem biszkoptowym i lekko docisnąć i odczekać 10 min do stężenia. Przełożyć druga połowę kremu budyniowego i przykryć trzecim już plackiem biszkoptowym. Lekko docisnąć.

    Całe ciasto pokryć masą budyniową.

    Odstawić do chłodnego miejsca na 2-3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Biszkopt z kremem serowym

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Biszkopt z kremem serowym

czarrna Pyszne, lekkie ciasto :) 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować