Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na dużą prostokątną blaszkę:

    Ciasto:

    38 dag maki
    22 dag cukru
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag roztopionej margaryny
    1/2 kg śliwek


    Kruszonka:

    15 dag margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki wiórków kokosowych
    4 łyżki cukru


    Lukier:

    1/2 szklanki cukru pudru
    4 łyżeczki wrzątku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
    2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto.
    3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki.
    4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez ok. 50-60 minut.
    5. Cukier puder przesiać do miski, dodać wrzątek, utrzeć łyżką i lekko płynnym lukrem polać wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować