Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto.
3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez ok. 50-60 minut.
5. Cukier puder przesiać do miski, dodać wrzątek, utrzeć łyżką i lekko płynnym lukrem polać wystudzone ciasto.
Komentarze