UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

Mało spotykany przepis na ciasto ucierane ze śliwkami z użyciem 3 rodzai mąk

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka maki krupczatki
    250 g margaryny
    6 jajek
    3 / 4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 /2 kg śliwek (najlepiej mniejszych)
    około 1 łyżeczki cynamony
    2 łyżki cukru pudru + do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ucierane ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
  • 2. Posypka 1 łyżeczka cynamonu wymieszać z 2 łyżkami przesianego cukru pudru.
  • 3. Ciasto mąkę: pszenną, ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
  • 4. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 x 33 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na wierzch ułożyć (nie ma potrzeby wciskania w ciasto) ciasno połówki śliwek, które obtaczamy w posypce.
  • 5. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Porady

po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem lub delikatnie polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować