Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym

5 (185 ocen)

  • 60 min

Sezon dyniowy w pełni warto przygotować pyszne, proste ciasto ucierane z dynią w roli głównej. zachwyci smakiem i kolorem każdego fana słodkości ;D

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kostki masła
    2/3 szklanki cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka przyprawy korzennej
    200 ml jogurtu naturalnego
    5 łyżek puree dyniowego
    2,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Lukier:
    ½ szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto z dynią i lukrem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawa korzenna. Masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem około 3 minut. Do masła z cukrem dodajemy puree z dyni, jogurt naturalny, jajka i wszystko starannie miksujemy aż do połączenia się składników. Do masy mokrej dodajemy mąkę z przyprawami i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka ). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cukier puder łączymy z jogurtem naturalnym – mieszamy aż do momentu kiedy cukier się rozpuści i stworzy piękny lukier. Przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone ciasto, kroimy i serwujemy :)
    Zobacz film: Dynia kabocha
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować