Tyci tarty z owocami oraz kremem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy wszystkie składniki do ciasta- dodać 2 łyżki wody, aby lepiej się łączyło. Formujemy kulkę, zawijamy ją w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.Wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty większe od foremek. Następnie smarujemy foremki olejem i wysypujemy bułką tartą.Foremki przykrywamy papierem do pieczenia i wysypać na to groch-zapobiegnie to zmianie kształtu tart podczas pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200'C i pieczemy tarty przez około 10 minut.Po wyjęciu zdejmujemy papier z grochem i wstawiamy tarty do piekarnika tak by zrumieniły się na złocisty kolor.
Przygotowanie kremu:
Żółtka utrzeć z cukrem,wymieszać z mąką ziemniaczaną.Mleko zagotować z cukrem waniliowym.Mleko wlać do masy z utartych żółtek i intensywnie mieszać aż krem zgęstnieje w garnku.Krem wymieszać z masłem.
Ułożyć na tarty troszeczkę dżemu jagodowego i krem piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C.
Przestudzone tarty dekorujemy owocami.PAMIĘTAJ zawsze używaj owoców sezonowych.Owoce smarujemy dżemem morelowym-nada to smaku i ładnego wyglądu.Tarty są tak znakomite,że znikają w mgnieniu oka. Idealne na każdą okazję.
Komentarze