Tyci tarty z owocami oraz kremem.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne połączenie owoców z rozpływającym się w ustach ciastem i kremem.Musisz tego spróbować.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    100 gram zimnego masła
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    2 łyżki wody
    Olej

    Krem:
    3 łyżki cukru
    2 szklanki mleka
    2 żółtka
    2 łyżki cukru waniliowego
    łyżeczka mąki ziemniacznej
    łyżka masła

    Ulubione owoce na wierzch tart.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tyci tarty z owocami oraz kremem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy wszystkie składniki do ciasta- dodać 2 łyżki wody, aby lepiej się łączyło. Formujemy kulkę, zawijamy ją w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.Wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty większe od foremek. Następnie smarujemy foremki olejem i wysypujemy bułką tartą.Foremki przykrywamy papierem do pieczenia i wysypać na to groch-zapobiegnie to zmianie kształtu tart podczas pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200'C i pieczemy tarty przez około 10 minut.Po wyjęciu zdejmujemy papier z grochem i wstawiamy tarty do piekarnika tak by zrumieniły się na złocisty kolor.

    Przygotowanie kremu:

    Żółtka utrzeć z cukrem,wymieszać z mąką ziemniaczaną.Mleko zagotować z cukrem waniliowym.Mleko wlać do masy z utartych żółtek i intensywnie mieszać aż krem zgęstnieje w garnku.Krem wymieszać z masłem.
    Ułożyć na tarty troszeczkę dżemu jagodowego i krem piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C.
    Przestudzone tarty dekorujemy owocami.PAMIĘTAJ zawsze używaj owoców sezonowych.Owoce smarujemy dżemem morelowym-nada to smaku i ładnego wyglądu.Tarty są tak znakomite,że znikają w mgnieniu oka. Idealne na każdą okazję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować