tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem

4.49 (152 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubimy je z różnymi nadzieniami, ta wersja jest próbą połączenia mojej miłości do koloru zielonego i miłości moich mężczyzn do mięsa :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto na 5 sztuk:
    400 gramów mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku
    1 płaska łyżeczka soli
    1,5 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej)
    1 łyżeczka cukru
    około 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody
    3 średnie filety z kurczaka
    400 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    3 zmiażdżone ząbki czosnku
    1,5 łyżki mąki pszennej
    3 kopiaste łyżki pikantnego sera żółtego startego na drobnych oczkach
    3 łyżki oleju
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
    dodatkowo:
    150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać mąką, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.

    W tym czasie przygotowujemy sobie farsz.
    Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na oleju, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.
    Szpinak rozmrażamy w rondlu, podlewamy olejem, smażymy do zredukowania soku, następnie dodajemy czosnek, sól i pieprz. Zasypujemy przesianą mąką, podgrzewamy do zgęstnienia, przekładamy do miski, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie wsypujemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy dokładnie.

    Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy owalną formę, nakładamy na nią porcję szpinaku, na wierzch układamy kawałki mięsa.
  • krok 2 2. Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt jakby łódeczki :)
  • 3. Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia farsz przykrywamy serem startym na dużych oczkach, zapiekamy do roztopienia sera.

Porady

Do farszu możemy dodać pokrojony w kosteczkę ser feta ( po uprzednim zmniejszeniu soli w szpinaku).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować