Tureckie chlebki z kurczakiem po meksykańsku :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać mąką, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy z czosnkiem, przyprawami na niewielkiej ilości oleju, dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kosteczkę, mieszamy i podduszamy przez chwilkę, żeby sok z pomidorów się zredukował, pod koniec dodajemy odcedzoną mieszankę meksykańską i ewentualnie doprawiamy, lekko studzimy.
Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy owalną formę, smarujemy ją ketchupem, układamy wzdłuż farsz.
2.Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt jakby łódeczki :)
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Porady
równie dobrze do chlebków będzie pasował farsz z pieczarek i różnych innych mięs
Komentarze