Truskawkowy sernik - zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć w blenderze.
Masło rozpuścić, polączyć dokładnie z rozkruszonymi herbatnikami.
Tak przygotowanymi ciasteczkami wyłożyć spód tortownicy o średnicy 20 cm, boki najlepiej wyłożyć folią rantową. Dokładnie ugnieść, schłodzić.
Ser zmiksować ze śmietanką.
Podzielić na 2 równe części.
Galaretki rozpuścić, przestudzić.
Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus.
Jedną część sera połączyć z mlekiem i jeszcze delikatnie ciepłą galaretką krystaliczną - zmiksować.
Drugą część sera połączyć z musem truskawkowym i letnią galaretką truskawkową - zmiksować.
Na środek schłodzonego spodu, wylewać po 2 łyżki masy białej i rózowej, aż do wyczerpania składników.
Masy nie mogą być ani za rzadkie, ani za gęste, gdy za szybko stężeją, podgrzać chwilkę w mikroflówce i dokładnie rozmieszać.
Komentarze