Truskawkowy sernik - zebra

4.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto - wyglądem przypominające paski zebry.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SPÓD:

    160 g herbatników
    90 g masła

    SER:

    1 kg zmielonego twarogu
    200 ml śmietanki 30%

    PONADTO:

    truskawki do dekoracji

    MASA JASNA:

    1 opakowanie + 3 łyżki galaretki krystalicznej o smaku truskawka -
    wanilia
    50 g mleka
    1/2 szklanki wrzątku

    MASA TRUSKAWKOWA:

    1 opakowanie + 3 łyżki galaretki truskawkowej
    1/2 szklanki wrzątku
    250 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Truskawkowy sernik - zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć w blenderze.
    Masło rozpuścić, polączyć dokładnie z rozkruszonymi herbatnikami.
    Tak przygotowanymi ciasteczkami wyłożyć spód tortownicy o średnicy 20 cm, boki najlepiej wyłożyć folią rantową. Dokładnie ugnieść, schłodzić.

    Ser zmiksować ze śmietanką.
    Podzielić na 2 równe części.

    Galaretki rozpuścić, przestudzić.
    Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus.

    Jedną część sera połączyć z mlekiem i jeszcze delikatnie ciepłą galaretką krystaliczną - zmiksować.

    Drugą część sera połączyć z musem truskawkowym i letnią galaretką truskawkową - zmiksować.

    Na środek schłodzonego spodu, wylewać po 2 łyżki masy białej i rózowej, aż do wyczerpania składników.

    Masy nie mogą być ani za rzadkie, ani za gęste, gdy za szybko stężeją, podgrzać chwilkę w mikroflówce i dokładnie rozmieszać.

    Wierzch ciasta udekorować połówkami truskawek.
    Schłodzić.




    INASPIRACJA: idealneciasta.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Truskawki Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować