Sernik "Zebra"

4.5 (176 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny sernik w nieco innym wydaniu. Wygląda ciekawie i dosłownie rozpływa się w ustach.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250 g mąki,
    120 g cukru pudru,
    125 g miękkiego masła lub margaryny,
    1 jajko,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    szczypta soli.

    Masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu,
    250 g masła lub margaryny,
    6 jajek,
    300 g cukru pudru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 łyżeczki kakao,
    kilka kropli olejku cytrynowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik "zebra" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
  • 2. Przygotować masę twarogową. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodać pozostały cukier puder.
    Masło lub margarynę utrzeć, dodać twaróg. Utrzeć na gładką masę. Dodać żółtka z cukrem, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  • 3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kilka kropli olejku cytrynowego a do drugiej kakao. Dokładnie zmiksować. Następnie do obu mas dodać po poowie ubitej wcześniej piany z białek. Dokładnie ale delikatnie wymieszać je za pomocą łyżki (żeby masa pozostała puszysta nie używać miksera).
  • 4. Obie masy wylewać naprzemiennie na podpieczone wcześniej kruche ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut. Po upieczeniu sernik powinien wystygnąć stojąc w piekarniku. Po ostygnięciu ciasto udekorować cukrem pudrem lub wg uznania.

Porady

Czasami sernik może pękać podczas pieczenia. Nie jest to nic niepokojącego - świadczy o dużym napowietrzeniu masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować