Sernik "zebra" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
2.Przygotować masę twarogową. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodać pozostały cukier puder.
Masło lub margarynę utrzeć, dodać twaróg. Utrzeć na gładką masę. Dodać żółtka z cukrem, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
3.Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kilka kropli olejku cytrynowego a do drugiej kakao. Dokładnie zmiksować. Następnie do obu mas dodać po poowie ubitej wcześniej piany z białek. Dokładnie ale delikatnie wymieszać je za pomocą łyżki (żeby masa pozostała puszysta nie używać miksera).
4.Obie masy wylewać naprzemiennie na podpieczone wcześniej kruche ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut. Po upieczeniu sernik powinien wystygnąć stojąc w piekarniku. Po ostygnięciu ciasto udekorować cukrem pudrem lub wg uznania.
Porady
Czasami sernik może pękać podczas pieczenia. Nie jest to nic niepokojącego - świadczy o dużym napowietrzeniu masy.
Komentarze