Truskawkowiec z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodając proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać. Stopniowo dodawać do ubitej piany żółtka, ocet i przesiać przez sito mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika, piec 30 minut w 170 stop.
2.PIANKA
Galaretki rozpuścić każdą w 1 szkl wrzącej wody, wymieszać odstawić do lekkiego stężenia
3.Mocno schłodzone mleko ubić na sztywno, podzielić na 4 części. Do pierwszej części dodać galaretkę truskawkową Druga to galaretka cytrynowa Trzecia to galaretka -agrestowa Czwarta to kakao. Wszystkie części ubić z mlekiem skondensowanym.
4.MUS TRUSKAWKOWY
Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji. Do miksera wrzucić truskawki,dodać śmietanę, zmiksować. Mus truskawkowy przelać do rondla,doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Zdjąć z ognia,wsypać galaretki,dokładnie wymieszać, odstawić.
Komentarze