Ciasto truskawka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą, gotować kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzoną masę wymieszać z żółtkami oraz przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.
Piec ok 30 minut w 180 st. C (aż ciasto odejdzie od boków blaszki).
2.Krem:
400 ml mleka zagotować z cukrem. Wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. W pozostałej części mleka rozpuścić budyń czekoladowy, wlać na gotujące się mleko z rozpuszczoną czekoladą. Chwilę pogotować, aż budyń zacznie gęstnieć. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.
Drugą czekoladę zetrzeć na drobnej tarce, wmieszać w krem.
3.Złożenie ciasta:
Truskawki przekroić na pół.
Upieczony murzynek podzielić na dwa placki. Ten ze spodu posmarować cienko kremem czekoladowym (Nutellą). Drugi pokruszyć.
Na posmarowany Nutellą placek układać truskawki. Na owoce wylać budyniowy krem czekoladowy. Wyrównać. Na krem wysypać pokruszone ciasto.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Porady
Truskawki można zastąpić innymi owocami, np. bananami, wiśniami, brzoskwiniami.
Komentarze