Trufle z kuskusu

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszna i nieco zdrowsza wersja domowych trufli...

  • Łatwy

Składniki:


  • - kuskus: 300 mililitrów
    - śmietana 30 procentowa: 200 mililitrów
    - herbatniki petit beurre: 10 dekagramów
    - biszkopty podłużne: 15 sztuk
    - masło: 3 dekagramy
    - czekolada biała: 20 dekagramów
    - likier jajeczny: 60 mililitrów
    - żurawina suszona: 10 dekagramów
    - wiórki kokosowe do obtoczenia: 1 opakowanie
    - sól szczypta: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trufle z kuskusu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus zalewamy wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Lekko solimy, w razie potrzeby dolewamy nieco wrzątku.

  • 2. Herbatniki i biszkopty dokładnie rozdrabniamy blenderem. Miksujemy również przygotowany wcześniej kuskus.

  • 3. Masło rozpuszczamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Po lekkim przestudzeniu, masę dodajemy do kaszy z herbatnikami i ciastkami.

  • 4. Wlewamy likier jajeczny i dokładnie mieszamy.

  • trufle 5. Masę wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby nieco się schłodziła.

    Nabieramy łyżkę masy, w środek wkładamy po 3-4 kawałki żurawiny. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować