Pierwszy raz jadłam go na przyjęciu urodzinowym. Ciasto wyglądało na mocno niepozorne ot zwykłe jabłka i galaretka. Po pierwszym kęsie okazało się, że jest to jedno z lepszych ciast jakie ostatnio miałam okazję kosztować.
50 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
500ml mleka
4 łyżki cukru
Cukier waniliowy
2 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
Masa jabłkowo - galaretkowa:
3 galaretki o tym samym smaku
6 jabłek
1 litr wody
Trociniak – ciasto jabłkowo – kokosowe z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę posmarowaną masłem i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy. Wystudzić. Na cieście rozsmarować połowę masy budyniowej, wyłożyć mocno tężejącą masę jabłkowo – galaretkową. Wstawić do lodówki, aby całkiem zastygła. Wyłożyć pozostałą masę budyniową i posypać kokosem.
2.Masa budyniowa: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
3.Masa jabłkowo - galaretkowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć dołożyć do nich starte na drobnych oczkach obrane jabłka. Wymieszać.
4.Posypka: Kokos uprażyć z cukrem na patelni na złoty kolor, cały czas mieszając.
Komentarze