Mam trójkę wspaniałych dzieci. Odżywiam je zdrowo i smacznie. Gołąbkami zajada się cała rodzina.
Składniki:
● duża główka białej kapusty
● 50 dag ziemniaków
● 2 duże cebule
● 10 dag słoniny
● 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
● 4 dag bułki tartej
● jajko
● olej do smażenia
● 1/2 l rosołu (może być z kostki)
● sól
● pieprz
Trochę inne gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych
liści i wykrawamy głąba.
Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, stopniowo odcinając
miękkie liście. Osączamy
i studzimy. Wycinamy grube
nerwy.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy
i ścieramy na tarce jak na placki.
Lekko odciskamy. Słoninę kroimy
w kostkę, wytapiamy. Cebule
obieramy, drobno kroimy
i wsypujemy na tłuszcz ze słoniny.
Szklimy. Przekładamy do
ziemniaków. Dodajemy mięso,
jajko i bułkę tartą. Mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Na liście nakładamy porcje
farszu i zwijamy. Gołąbki układamy
w garnku, wlewamy rosół
i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy
i osączamy. Podsmażamy
na oleju.
Komentarze