Trochę inne gołąbki

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam trójkę wspaniałych dzieci. Odżywiam je zdrowo i smacznie. Gołąbkami zajada się cała rodzina.

Składniki:

  • ● duża główka białej kapusty
    ● 50 dag ziemniaków
    ● 2 duże cebule
    ● 10 dag słoniny
    ● 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ● 4 dag bułki tartej
    ● jajko
    ● olej do smażenia
    ● 1/2 l rosołu (może być z kostki)
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Trochę inne gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych
    liści i wykrawamy głąba.
    Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, stopniowo odcinając
    miękkie liście. Osączamy
    i studzimy. Wycinamy grube
    nerwy.
  • Trochę inne gołąbki 2. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce jak na placki.
    Lekko odciskamy. Słoninę kroimy
    w kostkę, wytapiamy. Cebule
    obieramy, drobno kroimy
    i wsypujemy na tłuszcz ze słoniny.
    Szklimy. Przekładamy do
    ziemniaków. Dodajemy mięso,
    jajko i bułkę tartą. Mieszamy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Trochę inne gołąbki 3. Na liście nakładamy porcje
    farszu i zwijamy. Gołąbki układamy
    w garnku, wlewamy rosół
    i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy
    i osączamy. Podsmażamy
    na oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować