GOŁĄBKI INNE NIŻ WSZYSTKIE

4.5 (144 ocen)

  • 1 min

To danie to kompilacja kilku przepisów na gołąbki, które do tej pory jadłam i robiłam

  • 1 min

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    40 dag kaszy gryczanej
    15 dag pęczaku
    50 dag mięsa mielonego
    garść suszonych grzybów
    1 marchewka
    3 cebule
    1 koncentrat pomidorowy
    1 kostka margaryny
    sól i pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki inne niż wszystkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GOŁĄBKI INNE NIŻ WSZYSTKIE 1. Kapustę parzymy w gorącej wodzie i oddzielamy liście.
  • GOŁĄBKI INNE NIŻ WSZYSTKIE 2. Obie kasze płuczemy. Cebule smażymy na oleju, wrzucamy wypłukaną kaszę gryczaną i startą marchewkę. Mieszamy i zalewamy taką iloscią wody, aby kasza ją wchłonęła. Pęczak gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie. Obie kasze łączymy razem i dodajemy drobno pokrojone (namoczone wcześniej) grzyby, sól i pieprz. Ostudzony farsz mieszamy z surowym mięsem mielonym.
  • GOŁĄBKI INNE NIŻ WSZYSTKIE 3. Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu. Zwijamy i ciasno układamy w garnku. Zalewamy koncentratem i wodą (ewentualnie bulionem). Wrzucamy pokrojoną w kostkę margarynę i szczelnie przykrywamy pojedynczymi liśćmi kapusty.
    Dusimy na małym gazie aż kapusta będzie miękka.

Porady

Moja mama i babcia gołąbki układały w brytfannie i dusiły w piekarniku. Miały zupełnie inny smak niż te, przygotowywane w garnku na gazie, dlatego proponuję wypróbować zarówno jedną jak i drugą wersję :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować